hannasmathorna

Senaste inläggen

Av Hanna Holmberg - 11 januari 2015 21:01

4dl Grädde
2 paket bacon
2dl Creme fraiche 
4-5 stora färska champinjoner
1 Paprika
2 vitlöksklyftor 
50g parmesanost, riven
100g riven ost, valfri 
grillkrydda
paprikapulver
lite aromat

Skär/klipp bacon, knaperstek den och lägg på papper för att få bort fettet.
Skär champinjonerna i mindre skivor och stek, krydda med lökpulver och paprikapulver. Tärna paprikan och lägg i med svampen, till sist pressa i vitlök och stek ett tag till. slå på grädde, låt koka upp och häll i creme fraichen och häll till sist i de rivna ostarna.
koka till osten har smält, krydda med paprikapulver, lökpulver och grillkrydda samt lite kantarellfond.
häll i den knaperstekta baconen och rör runt.
jag kryddade även lite med aromat, inte för mkt eftersom bacon ger mkt sälta.

servera med färsk pasta. :)

Av Hanna Holmberg - 11 januari 2015 21:00

ca 1kg kyckling
1 purjolök
3-4 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
5-6 dl grädde
2-3msk soya

bryn kycklingen en stund i margarin i en stekgryta, krydda med svartpeppar, salt och grillkrydda.
under tiden kycklingen bryns finhackar du vitlök och strimlar purjolök och tärnar paprikan.
häll i vitlöken och purjon och låt de bryna och puttra ihop med kycklingen.
efter en stund häller du i 2 msk soya och blandar runt, och sen slår över grädden.
blanda ihop allting och lägg i den tärnade paprikan.
låt koka under tiden du kokar riset.

Av Hanna Holmberg - 11 januari 2015 20:59

500g nötfärs
4-5 grovt rivna morötter
1 gul lök, grovt riven
4-5 vitlöksklyftor
oregano
en halv purjolök
spagetti fidelini 

bryn allt detta i en hög kastrull
lägg sedan i 2-3 buljongtärningar, 3 msk tomatpuré, svartpeppar, oregano 
(jag kryddade även med lite grillkrydda och paprikapulver)
slå på vatten till lagom tjocklek, (jag använde 2.5L)
koka i ca 30 min tills morötterna känns mjuka 
bryt spagettin i småbitar och låt koka mjuka.

servera med en god ostsmörgås :)

Av Hanna Holmberg - 11 januari 2015 20:57

4-5 pers

700g lövbiff
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
paprikapulver
grillkrydda
lite aromat
6 dl vatten
3 msk kalvfond
3 msk tomatpuré
1/2 msk soya
2 msk chilisås
1 msk dijonsenap/fransk senap
2.5 dl grädde
maizenaredning

strimla lövbiffen och fräs den i stekgryta tillsammans med vitlöken och löken.
häll i kalvfonden, tomatpurén, soyan, chilisåsen, senapen och krydda med paprikapulver och grillkrydda.
låt puttra i ca 3-4 minuter innan du slår i vattnet, rör om, krydda lite till med paprikapulvret och grillkryddan.
låt puttra på låg värme i ca 2 timmar så blir köttet mört och gott. 
en stund innan du ska äta så slår du i grädden, rör om, reder med maizena om det behövs, kryddar med lite aromat.

serverades med ris :)

Originalrecept från Jennys matblogg.

Av Hanna Holmberg - 11 januari 2015 20:55

ca 500g fläskfilé
5dl grädde
1/2 liten burk creme fraiche
1 svampbuljongtärning
1 burk champinjoner
(brukar köra färska champinjoner vanligtvis, men det fanns inte i lösvikt på netto)
1 röd paprika
grillkrydda
lökkrydda
aromat
ca 3 msk margarin
1 msk chilisås
1 tsk dijonsenap

strimla fläskfilén och stek den i smör, krydda filén med grillkrydda och lökpulver och stek tills det är klart.
ta fram en kastrull och häll i margarinet och låt det smälta.
lägg då i champinjonerna och låt det puttra tills vätskan börjar försvinna, eller det blir mer kompakt liksom..
då lägger ni i svampbuljongtärningen och låter den koka in i margarinet.
lägg fläskfilén i kastrullen med svampen, häll liite grädde i stekpannan och vispa runt så ni får med alla smakerna,
häll i resterande grädde i kastrullen, och självklart den grädden från stekpannan också.
tärna paprikan och lägg i grytan, krydda med lökpulver, aromat och grillkrydda efter egen smak.
slå i både dijonsenapen och chilisåsen, låg koka ihop och häll sedan i creme fraichen.
sen låter ni detta stå och puttra på spisen i ca 30 minuter, de gör att paprikan hinner "smälta" lite och ge mer smak.

serverades med jasminris. :)

Av Hanna Holmberg - 11 januari 2015 20:51

detta är recept på en liten form, 
kanske 3-4 pers.

sätt ugnen på 200° 

köttfärssåsen:
500g nötfärs
2dl creme fraiche, naturell
2.5dl matlagningsgrädde
1.5tsk tomatpure
2msk ketchup
grillkrydda
lökkrydda
paprikapulver
vitlökspulver

ostsåsen:
2msk vetemjöl
2msk smör/margarin
5dl mjölk
2dl riven ost

stek köttfärsen, häll sedan i creme fraichen & grädden, krydda med ketchupen, tomatpuren och kryddorna. 
(självklart gör ni köttfärssåsen så som ni själva vill ha den!)
låt den puttra under tiden ni gör ostsåsen.

smält smöret i en kastrull och häll sen i mjölet och vispa.. (det ska se degigt o segt ut), sen häller ni i mjölken lite i taget och vispar. låt det koka upp och häll sen i osten.
krydda med grillkrydda, lökkrydda & vitlökspulver.

häll ostsås i formen, lägg färska lasangeplattor på, lägg sedan på köttfärs, sen lasangeplattor, sen köttfärs och sen plattorna igen. på med lite mer ostsås och lite extra riven ost.

in i ugnen i ca 25-30 min.
låt stå och svalna i några minuter så den får dra åt sig. annars blir den lätt rinnig. :)

smaklig måltid. :)

Ovido - Quiz & Flashcards