hannasmathorna

Senaste inläggen

Av Hanna Holmberg - 11 januari 2015 21:25

1 färdig pizzakit med tomatsås
olivolja till pensling
tomatpuré
1 boll mozzarella, 125g
riven ost
oregano

1. sätt ugnen på 225° 
2. öppna pizzakitet enligt anvisningarna och lägg på en plåt och nagga degen med en gaffel.
3. pensla kanterna på degen med olivolja och förgrädda i 5 minuter.
4. blanda tomatsåsen med tomatpuré och bre ut på degen.
5. fördela båda ostarna på pizzan och strö över lite oregano
6. grädda pizzan i ca 15 minuter eller tills ost och botten fått fin färg.
7. ta ut och lägg på serranoskinka och sätt in i ugnen i ytterligare 3-5 minuter.

serverades med sallad och rydbergs kebabsås. :)

Av Hanna Holmberg - 11 januari 2015 21:23

5 dl vispgrädde
3-4krm vaniljarom
1 burk kondenserad sötad mjölk

Gör så här: Vispa grädden och den kondenserade mjölken till fasta toppar med vanilj. blanda i chokladkulor (finns vid strösslet i affären) och häll i valfri form.
strö på resten av chokladkulorna som dekoration.
frys i minst 6h och ta fram en stund innan servering

Av Hanna Holmberg - 11 januari 2015 21:22

5 dl vispgrädde
2krm vaniljarom (2tsk vaniljsocker)
2.5 msk lakritspulver
1 burk kondenserad sötad mjölk
saltlakritsflakes

Gör så här: Vispa grädden och den kondenserade mjölken till fasta toppar med vanilj och lakrits. blanda i lakritsflakes (finns vid strösslet)
Frys in glassen i minst 6h.
ställ fram en stund innan servering

Av Hanna Holmberg - 11 januari 2015 21:21

50g färsk jäst
150g smör eller margarin
2 påsar saffran
5dl standardmjölk
250g kesella/kvarg, 10%
1 1/2dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk salt
16dl vetemjöl

fyllning:
200g rumstempererat smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
3 1/2 tsk vaniljsocker

1. smula jästen i en degbunke. Smält matfettet. stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. rör ner saffranet i de smälta smöret. tillsätt mjölken och låt de bli 37°.
2. häll mjölkblandningen över jästen och rör om. rör ner kvarg, socker, ägg och salt. arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. strö mjöl över degen och låt jäsa i 30-45 minuter.
3. fyllning: rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.
4. ta upp degen på mjölad arbetsbänk. knåda degen med ev. resten av mjölet
5. kavla ut degen till en stor rektangel i lagom tjocklek och bred ut fyllningen på degen.
6. rulla degen på långsidan och skär sedan ca 1.5-2cm tjocka bitar och lägg i formar. låt de jäsa i 30 minuter.
7. pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker.
8. grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter.
låt kallna på galler under bakhandduk

Av Hanna Holmberg - 11 januari 2015 21:20

500g kycklingfilé
12 färska lasangeplattor
1 brev tacokrydda
1 påse riven mozzarella

Bechamelsås:
2msk smör
2msk mjöl
3dl grädde
3dl mjölk
3dl riven ost

tärna kycklingen i små bitar och stek dom färdiga. krydda med valfria kryddor, jag hade lökpulver, grillkrydda, vitlökspulver och paprikapulver. 
gör sedan bechamelsåsen:
smält smör, blanda i mjöl, häll i mjölk och grädde, låt koka upp.
ta bort från plattan och lägg i valfri riven ost så den blir tjockare och krämig.
blanda i 1 påse tacokrydda.

nu till lagrena.
1. sås
2. lasangeplattor
3. kyckling
4. sås
5. strö över lite mozzarella
6. lasangeplattor
7. kyckling
8. sås
9. lasangeplattor
10. sås
11. strö över riven mozzarella & riven kvibille prästost. 

ställ in i mitten av ugnen på 180° i ca 30-40 minuter. 
kan behövas lägga aluminiumfolie över efter ett tag för att inte osten ska brännas.

för att få lasangen krämig och go istället för rinnig, så är knepet att låta lasangen stå och dra sig i ca 20 minuter.
supergott! :)

Originalrecept från Jennys matblogg

Av Hanna Holmberg - 11 januari 2015 21:18

Jasminris
0.5 kg kassler
1 st purjolök
3 dl grädde
1 dl majonnäs
0.5 dl chilisås
ca 200 g riven ost

Koka riset. Förbered resten under tiden.
Strimla kasslern och purjolöken.
Rör ihop grädde, majonnäs och chilisås i en bunke. krydda med valfria kryddor.
(jag använde grillkrydda, lökpulver, vitlökspulver och grillkrydda)
Lägg riset i en ganska stor ugnsform, lägg på purjolöken och kasslern och rör om.
Häll blandningen av grädde, majonnäs och chilisås över.
Riv osten och fördela den jämnt ovanpå.

Gratinera i mitten av ugnen i 225°C tills den fått fin färg, det tar ca 15-20 minuter om riset är varmt och ca 20-25 minuter om ugnsformen stått kallt.

Av Hanna Holmberg - 11 januari 2015 21:16

500g köttfärs
8-10 potatisar
2dl grädde
2 köttbuljongtärningar
krossade tomater med vitlök
2dl vatten
paprikapulver
grillkrydda
lökpulver
vitlökspulver
4dl mjölk
2 msk margarin
2 msk mjöl
1-2dl ost

sätt ugnen på 200°c

stek köttfärsen och krydda med kryddorna som står ovan. när färsen är färdigstekt så smular du i köttbuljongtärningarna och häller i krossade tomater. koka upp och rör runt och häll i 2dl vatten.
låt puttra lite under tiden du skalar och skivar potatisen i jämntjocka skivor.
lägg ett 1-1.5cm tjockt lager i botten på en ugnsfast form. krydda lite med kryddorna som står ovan.
häll i lite grädde i köttfärssåsen och rör runt och låt koka upp. krydda lite till och lägg sen köttfärsen på potatisen i formen.
lägg ett till lager med potatis och krydda lite till.

gör sedan ostsåsen.
smält 2 msk smör i en kastrull, häll i 2 msk mjöl och vispa, slå i 4dl mjölk.
när det kokat upp så ta av kastrullen från plattan och häll i osten och rör runt tills det smält. såsen ska alltså inte koka när du häller i osten.
krydda med paprikakrydda och lökkrydda.

häll ostsåsen på toppen av gratängen 
låt stå ganska långt ner i ugnen i ca 45 minuter. känn med potatissticka för att veta exakt när det är klart

Av Hanna Holmberg - 11 januari 2015 21:15

900g kycklingfile
2 burkar kokosmjölk
2 st fond du chef kyckling
2.5dl grädde
1/2 liten creme fraiche vitlök
ca 15 medelstora färska champinjoner

skiva och stek svampen i ganska mycket margarin tills vätskan är borta, tärna kycklingen i normalstora bitar, jag gjorde ca 2cm stora bitar, och stek den nästan klar.
Bryn tillsammans med svampen och tillsätt lite vatten och även 1 av buljongtärningarna och låt koka ihop tills vattnet nästan, inte helt, har kokat bort. Häll i kokosmjölk, grädde och creme fraich och låt koka upp.
Krydda med mycket lökpulver, grillkrydda, mycket paprikapulver och vitlökspulver, även 1 tsk röd currypasta och liiite chilipeppar och lägg i sista buljongtärningen.

låt koka i ca 15 minuter så kycklingen blir klar.
servera med jasminris och chashewnötter :)

Ovido - Quiz & Flashcards