hannasmathorna

Senaste inläggen

Av Hanna Holmberg - 11 januari 2015 21:14

Har inga exakta mått till denna rätt.
Men jag skriver vad jag hade i

bacon
grädde
curry
mjölk
grillkrydda
lökpulver
paprikapulver

klipp/skär baconet i småbitar.
stek det knaprigt och när de är färdigt så kryddar du med curry INNAN du slår i vätskan. de gör att smakerna i curryn kommer fram bättre då den är torkad.
häll i grädden och rör om, krydda med kryddorna jag skrev ovan efter smak.
häll sedan i lite mjölk och rör runt.

serverades till pasta. :)

Av Hanna Holmberg - 11 januari 2015 21:13

500g köttfärs
2 grovt rivna morötter
1/2 purjolök
1 gul lök
3 köttbuljongtärningar
1 brev tacokrydda
4 dl fjärilspasta
2 tsk tomatpuré


stek köttfärsen och krydda den me grillkrydda, paprikapulver och vitlökspulver, häll i tacokryddan och rör runt.
lägg i morötter, skivad purjolök och hackad lök, låt steka tillsammans ett tag.
sätt på pastavatten i en egen kastrull.
när köttfärsen stekts med grönsakerna en stund så häll i 1.5L vatten, låt koka upp innan du lägger i buljongtärningarna.
när pastan är klar häller du av pastavattnet och häller i pastan i soppan och låt gosa ihop sig lite. Jag hällde även i 1dl grädde ca 5-10 min innan servering.

här serverades detta med en ostsmörgås. :)

Av Hanna Holmberg - 11 januari 2015 21:11

5-10 stora färska champinjoner
5dl matlagningsgrädde
1 svampbuljongtärning
grillkrydda
vitlökspulver 
margarin, ca 50g beroende på hur mkt svamp du väljer att ta.
lite soya


smält margarinet i en kastrull, skiva svampen och lägg i kastrullen.
lägg i svampbuljongtärningen och låt den smälta. 
låt detta puttra i några minuter tills de mesta av vätskan kokat bort.
slå då på grädden och rör om, häll i lite soya för att få en fin brun färg på såsen.
krydda med grillkrydda och vitlökspulver, även lite aromat om det behövs mer salt.
inte ofta jag använder mig av salt, använder hellre aromat.

låt puttra ihop och gosa till sig ordentligt och servera till vad du själv vill ha till.

Av Hanna Holmberg - 11 januari 2015 21:09

500g köttfärs
1 gul lök
1 röd paprika
2 burkar vita bönor i tomatsås
1 dl ketchup
1 msk chilisås
2 köttbuljongtärningar
chilipulver
grillkrydda
paprikapulver
vitlökspulver
4 dl vatten

hacka löken och fräs på den, lägg i köttfärsen och stek den färdig.
lägg i tärnad paprika och buljongtärningarna
häll sen i bönorna och låt koka upp.
slå i vattnet, häll i chilisåsen och ketchupen och krydda med kryddorna.
låt koka i ca 30 minuter och smaka under tiden av och krydda efter din egen smak.

serverades med jasminris. :)

Av Hanna Holmberg - 11 januari 2015 21:08

2 kycklingfiléer
1 paket bacon
4dl grädde
3dl mjölk
1dl creme fraiche
1 fond du chef kyckling
paprikapulver
vitlökspulver
grillkrydda
1 tsk dijonsenap
1 msk chilisås

gör såhär:

klipp baconen i bitar och stek dom riktigt knapriga och lägg på papper för att dra åt sig fettet.
strimla kycklingfiléerna och stek dom och krydda med paprikapulver och vitlökspulver, lägg i en kastrull
och slå på grädden och mjölken. Låt koka upp och lägg sedan i creme fraichen.
lägg i fond du chefen och låt den smälta, lägg i baconen i kastrullen och krydda med paprikapulver, grillkrydda och vitlökspulver.
sen har du i både dijonsenapen och chilisåsen och låt allt koka ihop sig tills pastan är klar.

jag hällde av pastavattnet och hällde i kycklinggrytan i kastrullen med pastan och rörde runt.
tycker det blir godare så, men de går ju självklart att hoppa över det också! :)
hoppas de smakar :)

Av Hanna Holmberg - 11 januari 2015 21:07

500g blandfärs
1-2dl grädde
1 ägg
grillkrydda
lökpulver
paprikapulver
lite curry
vitlökspulver
1-2 tsk chilisås
1 gul lök

såsen
ca 4dl grädde
3dl mjölk
1 köttbuljongtärning
grillkrydda
lökpulver
vitlökspulver
paprikapulver

gör såhär:
blanda köttfärsen med ett ägg, 1-2dl grädde, kryddorna och chilisåsen.
skär löken i ganska stora skivor och stek tillsammans med köttbullarna.
(jag gillar inte att ha lök i köttbullarna, därför gör jag så för att det ändå ska få smaken från löken)
ta sen bort löken och lägg på en tallrik, likadant med köttbullarna.
i stekpannan som du stekte köttbullarna i häller du sen i 4dl grädde och 3dl mjölk.
blanda ordentligt och låt koka upp, lägg i en köttbuljongtärning, krydda med kryddorna ovan efter smak och låt puttra ett tag.
lägg sedan i köttbullarna och låt puttra ytterligare.

serverades med potatis.

Av Hanna Holmberg - 11 januari 2015 21:04

900g kyckling
2 burkar kokosmjölk
2dl matlagningsgrädde
2 fond du chef kyckling
1 tärnad paprika
lökpulver, grillkrydda, 
paprikapulver, vitlökspulver
2 tsk röd currypasta

strimla och stek kycklingen, krydda med kryddorna som står ovan, lägg i paprikan,
häll i kokosmjölken och låt koka upp, lägg i två fond du chef och låt smälta.
krydda ännu en gång med kryddorna, ganska mycket paprikapulver, lägg i 2 tsk röd currypasta.
låt koka och gosa ihop sig under tiden riset kokar. 

Av Hanna Holmberg - 11 januari 2015 21:03

 30 stycken
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 rader från en marabou daim

Så här gör du:

Låt smöret bli mjukt i mikron. Blanda med socker, vaniljsocker, sirap, vetemjöl och bakpulver. hacka chokladen och blanda i lite i degen. Halvera degen. Forma till 2 rullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta ut dem, strö på resten av chokladen.
Grädda i 175°C i 10-12 minuter. 
ta ut plåten, låt svalna något (ca5-10min) och skär kakorna diagonalt.
låt svalna helt på plåten.

när du tar ut kakorna ur ugnen kommer dom vara väldigt mjuka, men under tiden du låter dom svalna blir dom sega och hårdare. :)

Ovido - Quiz & Flashcards